Duurzaam onmisbare tools onderhouden, opruimen en niet kwijtraken

Gereedschap
must-haves

Gereedschap onderhouden, opruimen en niet kwijtraken, hoe doe je dat? Wat is op dit moment een must-have in meet- of diagnosegereedschap? En in sleutel- en losmaakgereedschap? We noteerden de antwoorden op die vragen van AA-Equipment, Midlock, Serenco, Snap-on, Sonic, SP Tools en Toolspecial.Door Erwin den Hoed / Foto’s leveranciers

Lees verder 

Duurzaam tools onderhouden_836

“Gereedschap onderhouden, opruimen en niet kwijtraken is al essentieel sinds er gereedschap bestaat”, zegt Snap-on. En dus spelen die drie zaken voor de Amerikaanse gereedschapmaker al sinds de oprichting honderd jaar geleden een fundamentele rol bij de ontwikkeling: “Ons gereedschap moet altijd efficiënt, veilig, slijtvast, betrouwbaar en duurzaam zijn én makkelijk schoongemaakt kunnen worden. Daarom gebruiken we hoogwaardige materialen en werken we volgens strenge, hightech productieprocessen. Zo is het onderhoudsarm en kan het een monteursleven mee.”


Schoon gereedschap

Wat dat schoonmaken betreft: “Handgereedschappen blijven schoon door ze na gebruik met een Moby scrubwipe even schoon te maken”, zegt Toolspecial. Zo’n Moby scrubwipe is een handreinigingsdoekje dat onder meer olie, kit en smeer verwijdert op handen, gereedschap en onderdelen. Er zijn twee varianten. Die voor lichte vervuiling is veilig voor gebruik op lak, de ‘Plus’ voor zware vervuiling is dat niet. Wel zijn ze allebei op waterbasis, dus zonder alcohol. “Maar ook een natuurlijke ontvetter vraagt bij veelvuldig gebruik om handverzorging en is niet geschikt voor gebruik op gevoelige huidoppervlakken als voorhoofd en lippen”, adviseert Toolspecial.

Diagnosegereedschap: handle with care

Wanneer we praten over gereedschap onderhouden, opruimen en niet kwijtraken denken we direct aan handgereedschap. Maar voor diagnosegereedschap en toebehoren is het zo mogelijk nog belangrijker dat het netjes, schoon en veilig opgeborgen worden. “Het is wel meetapparatuur”, benadrukt AA- Equipment. Toch wordt er in de praktijk niet altijd zorgvuldig mee omgegaan: “Connectoren die uit een voertuig getrokken worden terwijl de communicatie nog niet is afgesloten. Maar ook dat VCI’s of tablets die tussen de hamers liggen. Net als met een schuifmaat of waterpas moet je met deze apparatuur voorzichtig omspringen.

Hoe? “Zorg dat je diagnoseapparatuur goed opbergt in een kast, koffer, lade of speciale werkplaatstrolley. Als je met een laptop werkt, kies dan niet voor een kantoorlaptop, maar investeer in een type dat werkplaatsproof is. En zorg dat alle software regelmatig geüpdatet wordt. Niet alleen de diagnosesoftware maar ook Windows of Android versie waar de software op draait.”


Duurzaam tools onderhouden_837

Het zijn de details die het doen: de Pico-scope hangt veilig aan een S-haak en de laptop is ontwikkeld voor de werkplaats.Duurzaam tools onderhouden_846

“Da sempre per sempre”. Italiaans voor, ‘voor eeuwig en altijd’. Dat is misschien een beetje overdreven, maar met zo’n opbergsysteem gaat je gereedschap wel een stuk langer mee.


Duurzaam tools onderhouden_847

Moby scrubwipe, reinigingsdoekje voor handen en gereedschap.

Groot, groter, USA Sumo

Mooi, als het gereedschap schoon is, kunnen we het opruimen. Speciaal daarvoor introduceerde SP Tools onlangs zijn USA Sumo Series. Dat zijn XL-gereedschapskarren, oorspronkelijk ontworpen voor de Amerikaanse markt. Ze zijn leverbaar in twee breedtes: 150 en 185 cm. En ze zijn uit te breiden met zijkasten van 70 cm, zodat je een totale breedte kan creëren tot 325 cm. Ruimte genoeg om al je gereedschap een plekje te geven. En wie denkt dat zo’n XL-kar alleen maar groot is, heeft het mis: “Ingebouwd power board (230v en USB), ledverlichting, laden met ‘one touch click’-vergrendeling en heavy duty behuizing, geleiders en laden”, somt SP Tools op.


USA

In Amerika is alles groter. De Serenco USA Sumo Series luxe XL gereedschapskarren bieden echt veel opberg- en werkruimte.


Toolbed

Met zo’n Toolbed blijft het netjes in je gereedschapswagen.

Sleutelen met plezier

Overigens vindt SP Tools dat sleutelen ook leuk mag zijn: “Je gereedschapskar kan je laten bestickeren in de huisstijl van je bedrijf. Maar ben je fan van Max Verstappen, dan kun je ook een SP Tools gereedschapskar bestellen met de nummer 33 Formule 1-auto verwerkt in het design. Of heb je een ander creatief idee, dan kan dat ook.”

 

Minder zoeken, meer sleutelen

Natuurlijk staat er ook bij de andere aanbieders een heel assortiment aan gereedschapswanden en -karren klaar, maar voor nu concentreren we ons even op de inlays.Bij Snap-on heten die toolbeds: “Dankzij de toolbeds zie je in één oogopslag waar het gereedschap ligt dat je nodig hebt en of er iets ontbreekt. Door gereedschap steevast terug te leggen in de gereedschapswagen hou je het netjes en heb je ruimte vrij om goed en snel te kunnen werken.”

 

Bij Sonic spreken ze van SFS: “Het Sonic Foam System biedt een ruim aanbod gevulde foam-inlays afgestemd op de Sonic-gereedschapswagens en opbergsystemen. Zo kunnen we de laden maximaal vullen, met complete maatsets. Het foam biedt een stevige, maar zachte basis om je gereedschap schoon en in perfecte staat te houden. Dankzij het tweekleurensysteem heb je direct zicht op ontbrekend gereedschap en is kwijtraken of lang zoeken naar je handgereedschap of dop verleden tijd.”

 


Duurzaam tools onderhouden_842

Het FIX-speciaalgereedschappenconcept van Toolspecial. De inlays kunnen uit de koffertjes en zijn passend voor 1/9e, 1/3e, 2/3e of een hele lade van de meeste gereedschapskarren.


Duurzaam tools onderhouden_843

Opruimen hoeft niet per sé in inlays. Midlock biedt alternatieven als een steeksleutelopbergrek een gereedschapshouder met ophangstrips of deze magnetische dopsleutelhouder.


Duurzaam tools onderhouden_844

De meeste Powerhand-lampen zijn er ook in kleuren als geel, oranje, rood of blauw. Dat valt op. En: “Iedere monteur zijn eigen lamp”, zegt Toolspecial.

De cijfers spreken

Klinkt geweldig, maar werkt het ook? Dat heeft Sonic laten onderzoeken. De uitkomsten: “SFS stelt je in staat je handgereedschap 20 procent sneller te zoeken, te pakken en terug te leggen in de lade. Het inventariseren van je volledige gereedschapset gaat tot 78 procent sneller.” En: “Daarbij heb je 80 procent meer kans om je set compleet te houden.”

Ook voor speciaalgereedschap

Met het FIX-speciaalgereedschappenconcept speelt Toolspecial in op het zoekraken van al die setjes speciaalgereedschappen. De inlays kunnen eenvoudig uit de koffertjes genomen worden en zijn passend voor 1/9e, 1/3e, 2/3e of een hele lade van de meeste gereedschapskarren. “Altijd goed geordend dus”, zegt Toolspecial trots.

 

Felle kleuren

Nu het gereedschap schoon is en opgeruimd, zal het niet zo snel kwijtraken. Toch hebben Toolspecial en Serenco nog een praktische tip: “Kies looplampen in felle signaalkleuren. Traditioneel zijn ze zwart. Dat valt niet op en dan wordt zo’n lamp al gauw vergeten.”

Diagnose must-haves

Wat is op dit moment een absolute must-have als het gaat om meet- of diagnosegereedschap? Voor Toolspecial is het antwoord op die vraag niet moeilijk: “De Speedsmoke van Redline. Die spaart je veel tijd bij het zoeken naar lekkages in het inlaatsysteem. De Speedsmoke heeft ook een lagedrukstand, zodat hij ook geschikt is voor atmosferische motoren en voor bijvoorbeeld het testen van Evap-tankontluchtingsysteem. Zien hoe je ermee werkt? Bekijk de Stap-voor-Stap op pagina 18 in deze AMT.”

 

Ook voor garagebedrijf

“ADAS kalibratie”, zegt AA-Equipment beslist. “Tot op heden zie je die apparatuur vooral bij de ruitvervangers en schadeherstelbedrijven. Maar als autobedrijf moet je je realiseren dat de EU een aantal ADAS-systemen al volgend jaar verplicht gaat stellen voor nieuwe voertuigen. Wordt er iets losgehaald of veranderd aan het onderstel en het voertuig moet uitgelijnd worden, dan moet er ook een kalibratie van deze systemen uitgevoerd worden. En steeds vaker zullen verzekeringsmaatschappijen na een aanrijding vragen naar een kalibratierapport. Een ADAS kalibratiesysteem is daarom echt een must in de werkplaats.”

 

Diagnose op afstand

Naast ADAS vindt AA ook Remote Diagnose een must-have: “Systemen worden complexer en er zijn meer instellingen dan ooit. Tevens zijn veel instellingen verhuisd achter de vele logins en secure gateways. Dat maakt het belangrijk om te zorgen dat een voertuig van buitenaf gerepareerd kan worden. Met Remote Diagnose ben je niet meer afhankelijk van een derde partij waar het voertuig fysiek naartoe moet. Tegenwoordig kan dit door gebruik te maken van onze Launch SmartLink-Remote. Deze hardware brengt een verbinding tot stand met diagnoseapparatuur waarmee onze Clever DiagnostiX eXperts snel en accuraat de reparatie, update of aanmelding uitvoeren.


Speedsmoke

Diagnose stellen met rook. Kijk voor de Stap-voor-Stap op pagina 18.

Duurzaam tools onderhouden_839

De SmartLink-Remote is los verkrijgbaar bij AA Equipment en maakt onderdeel uit van de nieuwe Launch X-431 Euro Pro 5 Link.Snap-on hybride

Snap-on’s diagnose must-have zagen we eerder in AMT 4. Met deze EEDM65C controleer je of een elektrisch aangedreven auto spanningsvrij is. Daarnaast is het een mega-ohmmeter. Omdat dat ‘meggen’ veel energie kost, is het wel zo praktisch dat de batterij oplaadbaar is.Foto

“De Powerprobe Break-out-Box plaats je tussen OBD poort en uitleesunit te plaatsen voor een snelle en makkelijke diagnose op de penbezettingen inclusief CAN-high en -low”, zegt Serenco over zijn diagnose must-have.

Sneller en slimmer sleutelen

Wat zijn op dit moment dé must-haves in sleutelgereedschap? SP Tools hoeft geen seconde na te denken over het antwoord op die vraag: “De transitie van luchtgereedschap naar accugereedschap is in volle gang. Dit is te danken aan de doorontwikkeling van het accugereedschap.”

En dat biedt voordelen ten opzichte van luchtgereedschap: “Werken zonder luchtslang geeft meer bewegingsvrijheid. Dat werkt niet alleen fijner, maar ook preciezer, waardoor je sneller en foutlozer kunt werken. Minstens zo belangrijk is het gewichtsvoordeel. Neem onze 18 volt SP Tools 81133 slagmoersleutel. Die is kilo’s lichter dan een slagmoersleutel op lucht. Dat scheelt heel wat lichamelijke belasting en dat iedere dag weer.”Ook met spieren kun je veel kracht ontwikkelen. Daarom kan de ½”-uitvoering van de Sonic Next-ratel 750 Nm aan. Behalve sterk zijn die Next-ratels (ook in 1/4”en 3/8”) ook nauwkeurig met een 60 tandsmechanisme.


Biologische batterij

Lucht wordt accu, zegt SP Tools.


Foto

Toolspecial wijst op het groeiende belang van de momentsleutel: “Niet alleen cilinderkoppen of wielmoeren, maar ook tal van andere onderdelen worden op moment vastgezet. kwaliteitsmomentsleutels zoals die van Hazet zijn onmisbaar.”


Duurzaam tools onderhouden_841

Ook met spieren kun je veel kracht ontwikkelen. Daarom kan de ½”-uitvoering van de Sonic Next-ratel 750 Nm aan. Behalve sterk zijn die Next-ratels (ook in 1/4” en 3/8”) ook nauwkeurig met een 60- tandsmechanisme.


Losmaaktechniek

Wat vast zit, wil niet altijd los. Wat zijn de must-haves onder het losmaakgereedschap?

Toolspecial biedt een compleet assortiment: “De slagmoersleutel is hier natuurlijk ‘The king in the jungle’. Maar om vastzittende bouten en moeren gemakkelijk los te krijgen is de Miniductor een echte must-have. Even warm stoken op een brandveilige manier (wel zo leuk voor de brandverzekering en de bedrijfscontinuiteit) en je bespaart veel ergernis en tijd. En is de boutkop of moer rondgedraaid zodat je gereedschap er geen grip meer op heeft? Dan komt de FIX set FX-0901 in actie. Die draait er met zijn unieke gripkanten zijn hand niet voor om.”

 

Hydraulisch lossen

Losmaken kan ook anders vindt, Snap-on: “Waar in veel gevallen onderdelen zoals kingpin’s, wiellagers, wielnaven, kogelgewrichten heetgestookt, losgeslagen of op een werkplaatspers gedemonteerd moesten worden, doe je dat met Wallmek direct onder het voertuig. Zo werk je sneller en veiliger.”Duurzaam tools onderhouden_848

Klusje voor de Miniductor. Voor het grotere werk biedt Toolspecial de GYS-inductieheater.

Duurzaam tools onderhouden_849

Powerhand-inductiegereedschap. “Geen vlam, met kans op schade. En ook geschikt voor uitdeukwerk en stickers verwijderen”, zegt Serenco.

Duurzaam tools onderhouden_850

“De Hex & TX bitdoppen zijn nu ook als kracht-bitdoppen beschikbaar. Ze zijn gemaakt van chroom-molybdeen en daardoor extreem krachtig en duurzaam. Een losmaak must-have”, zegt Sonic.


AMT pagina

Duurzaam tools onderhouden

8/9
Loading ...