Hybride & EV: 

Service, producten en gereedschap

Laadpalen, diagnose aan en kennis over elektrische voertuigen zijn voor de hand liggende uitdagingen voor het garagebedrijf. Er zijn ook minder voor de hand liggende hordes op de weg naar een duurzame toekomst. Welke ondersteuning en/of producten bieden de diverse leveranciers voor een soepele transitie?

Lees verder 
Groupe PSA zet in op multimerkstrategie met Euro Repar Car Service_216

Bosch Car Service biedt een grote marketingcampagne rondom het onderhoud aan elektrische en hybride auto’s, compleet met videocontent over het bezit en gebruik van een EV. Er komt een radiospot die benadrukt dat: ‘Bosch de beste keuze is voor het onderhoud aan elektrische en hybride voertuigen’.

 

AA Equipment Support vestigt graag de aandacht op hun PicoScope. Met behulp van enkele accessoires is die ook in te zetten voor metingen aan hoogspanningssystemen van hybride en elektrische auto’s. Daarnaast kun je met de PicoScope ook meten aan componenten, zoals de aircopomp en de stuurpomp.


Snap on

Snap-on levert geïsoleerde gereedschapskits, waarmee je aan hoogvoltagesystemen kunt sleutelen.

Gereedschap voor werken aan hoogspanning

Om aan een EV te werken, moet die spanningsvrij worden gemaakt. Daarvoor biedt Berner een Hybride & EV-kit, waarin alles zit dat verplicht is volgens NEN 9140. Zichtbare en mechanische beveiliging van het voertuig en materialen om de auto veilig af te zetten, zijn ook via Fource te verkrijgen.

 

Voor het sleutelen aan sommige onderdelen van EV’s of sommige omstandigheden (schade) is geïsoleerd gereedschap nodig. Meerdere leveranciers hebben hiervoor gereedschapssets ontwikkeld. Zo leveren Facom, Snap-on, Fource en Midlock diverse gereedschapskits met pbm’s, geïsoleerd gereedschap en, wanneer je een meer uitgebreide set koopt, ook hoogspanningsmeetapparatuur.

Gegarandeerd veilig werken

Snap-on levert daarbij de EEDM650C Hybride Auto Ranging Digital Multimeter voor werkzaamheden aan accupakketten van hybrides. Met deze Hybrid Multimeter kun je bevestigen dat er geen spanning meer op het elektrische systeem staat en je dus veilig kunt werken.

 

Een stapje verder gaat de HV Safety van AVL (video), die door Explora wordt geleverd. Hiermee kun je als VP (Vakbekwaam Persoon) stap voor stap aantonen dat een E-voertuig spanningsloos is gemaakt. Hiervan wordt automatisch een digitaal rapport gemaakt, zodat je als werkgever bewijs hebt dat het voertuig spanningsloos is en dat je er alles aan hebt gedaan om een veilige werkomgeving te creëren.

Daarnaast biedt Explora een hoogvoltage multimeter (CAT III 1000 V), een mega-ohmmeter en een milli-ohmmeter. Daarmee kun je een diagnose stellen aan het hoogspanningsgedeelte. Van elke stap wordt een digitaal rapport gemaakt.

 

Allround EV-specialist met GMTO

GMTO presenteert zich als allround EV-specialist: “Wij regelen alles voor de werkplaats van A tot Z. Van equipment tot erkenning, van training tot laadpaal en uitstraling, van NEN-norm tot informatie voor je klanten. We verzorgen trainingen voor een zogenoemde EV-werkverantwoordelijke en zorgen voor kennis van de NEN-norm, via een laagdrempelig totaalpakket.

 

Daarin zit ook de minimaal benodigde equipment, zoals elektrisch isolerende handschoenen, een hoogvoltage multimeter en een set palen en kettingen, alsmede certificaten en een muurschilderkenning (GMTO erkend Hybride en EV specialist). Voor het werken aan zwaar beschadigde voertuigen bieden we een schadepakket met geïsoleerd gereedschap en speciale beschermingsmiddelen, zoals adembescherming en gelaatsbescherming tegen vlambogen.”

Multimeter

Bijna alle gereedschapsleveranciers kunnen een hoogvoltage multimeter (CAT III 1000 V) leveren, zoals deze van Snap-on.

Als laatste aanvulling biedt GMTO het diagnosepakket aan, speciaal voor het meten aan het HV-systeem en het diagnosticeren van elektromotoren. “Dit doen we met een milli-ohmmeter en een mega-ohmmeter. Daar nu mee vooroplopen maakt straks het verschil in je werkplaatsaanbod.”

Vooroplopen maakt straks het verschil in je werkplaatsaanbod .

Hybride & EV Service, producten en gereedschap_585

Met de HV Safety van AVL kun je stap voor stap aantonen dat een E-voertuig spanningsloos is. Hier wordt automatisch een digitaal rapport van gemaakt, dat als bewijs kan dienen.

Hybride & EV Service, producten en gereedschap_586

Met de Gojak voertuigverplaatsers verplaats je auto’s die anders niet meer verplaatst kunnen worden door een geblokkeerde elektrische parkeerrem of geblokkeerde aandrijving op de elektromotoren van de wielen.


Branche moet sexy worden

Hybride & EV Service, producten en gereedschap

4/12
Loading ...