Wie toegang wil tot antidiefstalelementen in voertuigen heeft vanaf 1 augustus een Sermi-certificaat nodig.
“1 augustus? Dat is het al bijna!”, dachten ze bij diagnosespecialist Autodiagnose.eu. Zij gingen aan de slag en AMT volgt hen stap voor stap.
Update: Wat zegt Volkswagen over merkcertificaat Geko?
Over de theorie van Sermi schreven we al eerder. Ook Bovag geeft heldere uitleg. En Autoniveau schrijft op zijn site: “Gebruik je AutoNiveau Remote Diagnostics voor het uitvoeren van de bovenstaande werkzaamheden? Ook dan is een SERMI-certificering een vereiste. Heb je geen SERMI-certificaat? Dan kunnen wij deze werkzaamheden vanaf 1 augustus 2023 niet meer voor je uitvoeren.” Oké, dit is serieus!
Wendy gaat aan de slag. Onder meer Kiwa en Dekra worden genoemd als instanties die het Sermi-certificaat uitgeven. Ze schrijft beide instanties aan. Van Kiwa krijgt ze bericht dat ze is toegevoegd aan de lijst met Sermi-belangstellenden en dat ze op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen.
Heel mooi, maar eh, 1 augustus nadert…
Van Dekra komt een inhoudelijk bericht: “Dekra is in de afrondende fase om benoemd te worden tot zogenoemde conformiteitsbeoordelingsinstantie (CBI). Zodra het proces afgerond is, kunnen we meteen aan de slag met uw certificering.”
Tenminste, als Autodiagnose.eu in de tussentijd zijn huiswerk doet: “U kunt zich alvast voorbereiden door een Verklaring omtrent Gedrag (VoG) aan te vragen voor iedereen binnen uw bedrijf die in aanmerking komt voor een Sermi-kwalificatie.”
Het formulier voor die aanvraag is te downladen via Justis, de screeningsautoriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dekra wijst erop dat de aanvraag gedaan moet worden voor de onderdelen 11, 12, 13, 41 en 61 van vraag 2.4b van het formulier. Kijk, dat is nuttige info.
Opmerkelijk: voor de VoG-aanvraag voor GeKo (de licentie voor veiligheid gerelateerde zaken bij VAG) in 2020, kon Autodiagnose.eu volstaan met 11, 12, 13 en 61.
>> Lees het gehele artikel op amt.nl