WAAROM  LUKT DE VERKOOP VAN HET BEDRIJF NIET?

Waarom lukt het Peter niet om zijn goedlopende autobedrijf te verkopen?"

"Achteraf is het makkelijk om te oordelen wat ik fout heb gedaan. Ik had in dat bericht natuurlijk nooit mijn eigen naam en bedrijfsnaam moeten noemen. De reacties vielen mij heel erg tegen."


Lees verder 

Drie jaar geleden heeft Peter iets op sociale media gepost. Wat stond er in dat bericht? "Dat ik op zoek was naar een overnamekandidaat voor mijn autoreparatiebedrijf. Het liefst zou ik eerst met iemand 2,5 jaar samenwerken, zodat de klanten en de koper tijd hebben om elkaar te leren kennen. Het is fiscaal ook aantrekkelijk om de tijd te nemen."

 

Dat was niet de bedoeling

Peter heeft een goedlopend bedrijf, waar hijzelf, een voltijds technicus, een zzp-technicus op afroep, een deeltijd-administrateur en Peter’s vrouw werken. Nu wil Peter het bedrijf verkopen. Peter: "We hadden een leuk verhaal in dat bericht staan, maar het enige dat bleef hangen was dat we per direct zouden stoppen. Dat was absoluut niet waar, het stond er ook niet, maar dat bleef wel hangen. Het personeel werd gebeld door andere autobedrijven om bij hun te komen werken en er ontstond onrust bij de klanten. We kregen steeds te horen dat ze het jammer vonden dat we stopten, ze wensten ons veel succes en vroegen waar ze straks hun onderhoud konden laten doen. Maar dat was niet de bedoeling."

 

Huis en bedrijf zijn één

Peter heeft wel kinderen, maar geen opvolgers. Is die vaste medewerker geen kandidaat om het bedrijf over te nemen? Peter: "Zeker, maar mijn bedrijf zit vast aan mijn woonhuis en dat mag ik van de gemeente niet loskoppelen. Mijn werknemer wil het bedrijf wel overnemen, maar het woonhuis niet; zijn gezin wil niet verhuizen. We hebben verschillende constructies bedacht, maar we komen er niet uit. Als hij het bedrijfspand huurt krijg ik geen huur voor het huis of hij moet huur betalen voor een woonhuis dat hij niet wil."

"Adverteer niet onder eigen naam"

Bedrijfsovername_2_645

Wie heeft nog ambitie?

Peter is een vijftiger en zou dus nog best vijftien jaar door kunnen gaan. Waarom wil je stoppen? "Ik heb negen jaren geleden met mijn vrouw een toekomstplan gemaakt. Wij namen ons voor om rond mijn 55e een boerderij te kopen en een Bed & Breakfast te beginnen." Peter vindt het onbegrijpelijk dat andere technici deze kans niet grijpen. "Ik heb een stuk of vijftien jongens in het circuit benaderd en ze hebben allemaal hetzelfde verhaal: ze werken 36 uur bij de baas, mogen bijbeunen wat ze willen, hun vrouw werkt twintig uur, ze hebben een auto, hond en cavia, dus waarom zouden ze vijftig, zestig uur in de week gaan werken? Sommigen zijn bang, anderen hebben geen ambitie en werken liever niet langer dan 26 uur in de week."

'Wat kost'

Peter heeft recentelijk een nieuwe advertentie gezet. Dit keer op Marktplaats. Met een andere postcode, een andere naam en een prepaid telefoonnummer. "Ik wilde die eerdere situatie niet nog een keer meemaken. Het was een keurige advertentie. We nodigden de kandidaten voor een persoonlijk gesprek uit, maar gaven aan nog niet over geld te willen praten. In zeker vijftien mailtjes stond alleen maar 'wat kost' en 'hoe duur'. Verder niks. Iemand leek het leuk om een autobedrijf te hebben, maar had nog nooit gesleuteld, anderen hadden geen geld en één van hen was bij z'n moeder ingetrokken, omdat hij de huur van z'n huis niet meer kon betalen. Waar denk je dan een autobedrijf van te kunnen betalen? Mensen die wel geïnteresseerd klonken en een afspraak maakten kwamen niet opdagen. En als ik belde, zeiden ze: 'Oh, helemaal vergeten, nou, dan bel ik nog wel een keer' en vervolgens hoor je er niets meer van."

 

Komt die B&B er ooit?

Vorig jaar fietsten Peter en zijn vrouw langs een boerderij en toen zeiden ze tegen elkaar dat het toch mooi zou zijn als ze in die boerderij hun droom konden waarmaken. "Ik heb daar 's avonds een briefje in de bus gedaan. Die mensen belden de volgende ochtend terug. We zijn er die avond naar toe gegaan, hebben een prijs afgemaakt en tekenden drie weken later. Medio 2022 beginnen we onze B&B."

En het autobedrijf? Peters einddatum is 31 december 2021. "Ik kan mij niet voor honderd procent voor twee bedrijven geven. Er zijn meerdere opties: we verkopen of verhuren het onroerend goed apart van het bedrijf en dan kan het bedrijf op een andere locatie worden voortzet. Of we verkopen het onroerend goed, beëindigen het bedrijf en verkopen de bedrijfsinventaris. Dat zou jammer zijn, want het is een zeer goedlopend bedrijf."


Peters bedrijf is actief in de omgeving van Helmond. Gegevens bij de AMT-redactie bekend.

Trots op mijn bedrijf_198


Dit zijn de tips van Peter: 

  • Begin op tijd met de verkoop van het bedrijf. Het kost tijd om het goed te doen. Ik haalde jaren geleden mijn naam al uit de bedrijfsnaam. Aan het idee wennen en voorbereiden kost ook tijd.

  • Niet anoniem adverteren levert veel onrust bij het personeel en de klanten op. Ik heb te vaak moeten uitleggen dat we nog niet gingen stoppen.

  • Sommige ondernemers zeggen tegen hun personeel dat ze het bedrijf kunnen overnemen, maar maken dat niet concreet. Durf dat wel te doen, spreek een datum af en durf een goede medewerker mede-eigenaar te maken. Vijf procent in een v.o.f. is genoeg als eerste stap om een medewerker aan je te binden.

  • Blijf het moment voor dat je de motivatie verliest. Ik heb bij collega's gezien dat de lunchpauzes steeds langer werden en dat de ondernemer uitstraalde er geen zin meer in te hebben. Dat motiveert het personeel niet en ook klanten hebben het snel in de gaten. Daar gaat een bedrijf aan ten onder.

  • Maak een exit- en een financieel plan: hoeveel heb je nodig om te stoppen? Maak dat concreet en roep niet alleen maar iets.

  • Zorg dat je bedrijf gezond is als je het te koop zet. Verkoopklaar maken kost tijd. Daar heb ik mij gruwelijk in vergist. Een bedrijf is geen auto die in een paar weken weg is.

  • Als iemand reageert heb ik snel door hoe serieus hij is om het bedrijf te kopen. Durf kritische vragen te stellen en steek geen tijd in onzinverhalen.  
Inter Actus

Bedrijf verkopen: waarom lukte het Peter niet?

3/9
Loading ...