Van klassikaal naar online

Maar de trainingen gaan door!

In een gezamenlijk persbericht hebben GMTO, Innovam en AutoNiveau aangegeven om het verzorgen van klassikale trainingen voor vakvolwassenen uit te stellen. Maar online wordt er stevig gas gegeven. Hoe gaat dat in z'n werk?

Lees verder 

Veerkracht is een kenmerk van de autobranche, zegt Innovam-directeur Leo Fransen. "De huidige situatie zorgt voor een grote verbondenheid. We zetten samen de schouders eronder en maken er het beste van." Om de moraal hoog te houden circuleert onder het Innovampersoneel een Spotify-lijst, die als arbeidsvitaminen dient, worden er via Microsoft Teams bijeenkomsten georganiseerd en wordt er zelfs een online medewerkersbijeenkomst gepland voor 250 mensen. Leo Fransen: "Behalve de problemen die corona veroorzaakt, maakt het ook veel creativiteit en saamhorigheid los."

 

"Dit werkt goed genoeg"  

AutoNiveau verzorgt trainingen voor Automotive Academy (Fource) en Koskamp, GMTO doet dat voor Tech360 (Alliance Automotive) en Groupauto en Innovam rekent een groot aantal importeurs, dealers en onafhankelijke autobedrijven tot haar klanten. Die klanten zijn grotendeels met virtuele trainingen en video-instructies te bedienen en dat gaat volgens Leo Fransen best voorspoedig. "En de klanten zijn er tevreden mee. De meeste trainingen zijn goed te volgen via smartphone, tablet of laptop. De trainer heeft zo'n twaalf studenten per keer en er is interactie mogelijk via de microfoon of via de chatfunctie. We geloven in een gemengde aanpak, waarbij we live online trainingen, e-learning en klassikale lessen combineren. Uiteindelijk gaat niets boven de effectiviteit van een persoonlijke klassikale training, maar dit werkt goed genoeg."

Online trainen_412

Het voordeel van online trainen is dat je overal kan leren en wanneer je maar wil. Thuis, op het werk of zelfs in de trein.

Video als training  

Bij GMTO zitten normaliter tussen de zes en tien personen klassikaal bij elkaar, die met een scope de meetresultaten klassikaal met elkaar vergelijken en bespreken. Dat kan dus even niet meer. GMTO heeft daarom een onlineplatform opgezet, waar video's kunnen worden bekeken. Erik Speets van GMTO: "Wij noemen die video's geen filmpjes, maar trainingen, want het is veel meer dan alleen een filmpje. Je koopt op ons platform drie maanden onbeperkt toegang tot de trainingen en dan kun je die zo vaak bekijken als je wilt. We ondersteunen dat met een maandelijkse webinar, waarbij je via de chatfunctie alle vragen kunt stellen en we ondersteunen dat ook met de beantwoording van vragen via de mail."

 

Online een elektro-schema tekenen  

Ook bij HAN Automotive worden geen klassikale lessen meer gegeven. Via Microsoft Teams kunnen de docenten met elkaar vergaderen en samenwerken en geven ze les aan hun studenten. Bert Klink is coördinator van de deeltijdopleiding Automotive bij de HAN: "We laten via whatsapp weten hoe laat de lessen beginnen, de studenten melden zich op de juiste tijd en de leraar begint. De docent beslist of hij zelf in beeld komt of de PowerPoint of iets anders.  Een van de leraren gebruikt CorelDRAW, een grafisch tekenprogramma, om elektro-schema's te tekenen en te bewerken. Heeft een student een vraag, dan zet hij z'n microfoon aan en stelt de vraag. De lessen zijn later ook terug te kijken. Een aantal collega's van de voltijdopleidingen gaat ook op deze manier lesgeven."

"We maken tien video's per dag"

Innovam trainde al beperkt online, maar niet op de schaal waarop het dat nu doet. Leo Fransen: "We zijn in maart jl. begonnen en moesten om op te schalen eerst nog even snel voor een paar duizend euro apparatuur kopen." Voor sommige onderwerpen, zoals de wat meer theoretische toepassingen, zijn de online trainingen heel geschikt. Voor mbo-leerlingen hebben we een heel uitgebreid pakket aan video's gemaakt als alternatief voor de klassikale examentrainingen. Als ze onvoorbereid naar de examens komen, dan hebben ze moeite om de opdrachten op een goede manier te maken. Aangezien we niet in groepjes mogen trainen, hebben we besloten om video's als lesmateriaal in te zetten. We maken momenteel tien video's per dag. We hoeven er geen Oscar mee te winnen, maar we leren er wel veel van. En de studenten ook."

 

De opleiders leren er zelf ook van

Interactie tussen cursisten en de trainer is belangrijk. Erik Speets: "De trainer kijkt bij klassikale trainingen ook of iedereen begrijpt wat hij uitlegt en vraagt daar ook naar. Mocht iemand dus niet-begrijpend glazig rondkijken dan zal de trainer ingrijpen en helpen. Dat kan dus nu eventjes niet." Dat levert nieuwe leermomenten op. Ze denkt GMTO nu na hoe het de drempel kan verlagen om iedereen vragen te laten stellen. Erik Speets: "We willen het vragenstellen via het webinar of per mail stimuleren. Als wij het vermoeden hebben dat iemand wel vragen heeft, maar ze niet stelt, wat kunnen wij dan doen om die drempel te verlagen?" Bij HAN Automotive zegt Bert Klink tot nu toe drie dingen van de online lessen te hebben geleerd. Bert Klink: "1: studenten kunnen niet met elkaar praten en leiden elkaar dus ook niet af, 2: sommige docenten, die graag van de hak op de tak springen, geven online nu veel gestructureerder les en 3: de lessen werken vooral goed als de docenten en studenten elkaar kennen."

 

Online lessen werken beter bij volwassenen  

Leo Fransen herkent punt 3 wel: importeurs en dealers komen met enige regelmaat bij Innovam, dus veel Innovam-trainers en cursisten kennen elkaar. "En punt 2 herken ik ook wel. Wij merken dat niet elke trainer even geschikt is om op afstand les te geven. Je moet dat leren, omdat je op een andere manier met interactie moet omgaan. Meer structuur helpt daarbij." En met betrekking tot punt 1 is het ook waar dat iemand die wegdroomt makkelijker klassikaal door de trainer is te corrigeren dan online. Leo Fransen: "Maar importeursklanten zijn volwassenen en geen studenten. We hebben inmiddels geleerd dat online lessen beter werken bij volwassenen, omdat het vaak om uitbreiding van kennis gaat en niet om het verwerven van kennis. Vakmensen hebben nu eenmaal meer ervaring in hun vak, dan mbo-leerlingen. Dat maakt de herkenbaarheid van het lesmateriaal groter en oplossingen makkelijker. Vanuit didactisch oogpunt is de groep volwassenen op deze manier dus makkelijker aan te spreken dan mbo-leerlingen."

Praktijkexamens zijn weer begonnen 

Innovam certificeert als zelfstandig bestuursorgaan ook alle apk-meesters in Nederland en die examens liggen allemaal stil. De apk-bevoegdheden zijn wel allemaal met vier maanden verlengt, maar dat begint volgens Leo Fransen een stuwmeer te worden. "Wij willen er graag weer mee aan de gang, maar dat kan niet online." Ondertussen is Innovam wel op bescheiden schaal begonnen met het opstarten van examens voor de kandidaten in het BBL- en BOL-beroepsonderwijs. Dat doet Innovam centraal voor vrijwel alle ROC's in Nederland. Leo Fransen: "De kandidaten moeten hun proeven van bekwaamheid doen, de praktijkexamens. We gaan nu in drie ploegen per dag, zes dagen per week de opgelopen achterstand inhalen. We hebben de helft van de capaciteit van onze examenlocaties teruggeschroefd, zodat de examenkandidaten afstand tot elkaar kunnen houden."

De bedrijfswagen- en personenwagenhal zijn door Innovam zorgvuldig en volgens RIVM-voorschriften ingericht. Veiligheid van leerlingen en begeleiders staat voorop!

Uitschuifbare aanwijsstokjes

Het Innovam-restaurant, waar de examenkandidaten ontvangen worden, is ingericht op de 'anderhalve meter regel', er is een afscheidingsruit tussen de kandidaat en de beoordelaar, de kandidaten worden in groepjes opgeroepen en er zijn handschoenen en mondkapjes beschikbaar. Leo Fransen: "We zijn drie hectische weken met de voorbereiding bezig geweest. We weten dat het veilig kan; de bedrijfsarts heeft het getoetst. Ik ben vol lof over de discipline van de kandidaten. Ze begrijpen dat dit de kans is om alsnog de opleiding af te maken." En dat leverde ook weer een nieuw leermomentje op. "We gebruiken sinds gisteren uitschuifbare aanwijsstokjes, omdat we merkten dat we de neiging hadden om iets met de vinger aan te wijzen en dan kom je te dicht bij elkaar."  

Online trainen_414

Ook technische trainingen zijn geschikt voor een onlinevariant. Bij Autoniveau leer je bijvoorbeeld over stuursystemen.

"Geen water bij de wijn"  

De eindexamenkandidaten die nu weer bij Innovam binnenstappen moeten niet denken dat ze vanwege de uitgestelde examens zielig worden gevonden. Leo Fransen: "Nee, we gaan niet soepeler beoordelen. De kwaliteit van de proeve van bekwaamheid is doorslaggevend: je moet laten zien wat je kan. We hebben daar als sector de afgelopen decennia zwaar in geïnvesteerd om in heel Nederland dezelfde kwaliteit te garanderen. Daar doen we beslist geen concessies aan." Zullen cijfers en slagingspercentages dan niet dalen? "Als leerlingen onvoldoende tijd krijgen om zich voor te bereiden op het examen en als wij niet klassikaal mogen trainen, dan is er een kans dat het slagingspercentage daalt. We zouden heel graag, met in achtneming van alle maatregelen, in groepjes trainen, maar de minister is duidelijk: alles wat meer is dan één op één is een samenscholing."

Tegoedbon van OOMT  

Ondertussen heeft GMTO in het onlineplatform al acht trainingen beschikbaar en daar komen op korte termijn nog vijf trainingen bij, inclusief de mogelijkheid om scopebeelden te downloaden. Erik Speets: "Je hebt alleen een laptop of smartphone nodig en je kunt de training bekijken waar en wanneer je wilt: thuis op de bank of in de trein." De kosten zijn 150 euro voor drie maanden onbeperkt toegang tot alle trainingen op hetplatform , maar GMTO geeft nu 50 procent korting en die 75 euro kun je ook betalen met een OOMT-voucher. Erik Speets: "Een online training is niet zo ideaal als een klassikale les, maar een normale training is natuurlijk ook veel duurder; je moet het in perspectief zien." Iedereen in de branche kan de voucher van OOMT besteden aan een training; ook de BBL'ers, want die staan gewoon op een loonlijst. Er is een keuze uit meer dan honderd opleidingen van onder andere Innovam, AutoNiveau en GMTO.

TI-websites: Kost een beetje, bespaart een berg_263

En… actie! Met man en macht is bij GMTO gewerkt aan een ruim aanbod van online trainingen. Gastheer is technisch trainer Martijn de Bruijn. Hij leert je online praktische technische vaardigheden die je direct in je werkplaats kan toepassen.

Maar het blijft dramatisch...  

GMTO ziet de online trainingen niet als een vervanging van de reguliere trainingen, maar wel als een goed alternatief om nu verder te gaan. En als straks de klassikale trainingen weer worden hervat zullen de online trainingen dienen als voorbereiding op de klassikale trainingen. "Want met een online voorbereiding wordt de stof nog beter onthouden." Corona is voor GMTO de kickstart voor het ontwikkelen van online traingen. "Ook na corona blijven wij online trainingen maken en aanbieden als aanvulling op onze klassikale trainingen." Bert Klink: "Zolang de studenten niet naar school mogen zullen we deze lesvorm gebruiken, eigenlijk met hetzelfde leerschema, maar dan achter je eigen laptop." Leo Fransen: "Het is een dramatische situatie voor de hele branche en de vraag is hoe lang het duurt. We houden er rekening mee dat dit nog wel een jaar kan aanlopen."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij een online training kom je sneller to-the-point.
En het scheelt je tijd: geen reistijd om naar een trainingslocatie te komen.


OOMT-voucher: Verder groeien  

De sociale partners in de mobiliteitsbranche (BOVAG, FNV, CNV Vakmensen en De Unie) vinden het belangrijk dat je blijft ontwikkelen, ook in deze coronatijd. En juist online leren is nu natuurlijk onmisbaar. Daarom biedt OOMT een voucher aan ter waarde van maximaal 100 euro, waarmee jij online kunt leren en ontwikkelen. Vanachter je pc, tablet of laptop helpen wij je jouw kennis op peil te houden. Er is een beperkt aantal vouchers beschikbaar: verzilver je voucher dus zo snel mogelijk, maar uiterlijk vóór 31 juli 2020.


Online trainen_415

Het verzilveren van je voucher is heel eenvoudig Online trainen_416
AutoNiveau   

Ontwikkel technische kennis en vaardigheden op actuele technische thema’s. Leer bijvoorbeeld alle ‘ins and outs’ van het start-stop systeem en de bijbehorende intelligente laadsystemen. Of breng jouw basis EV | Hybride kennis op niveau met de online training voor bedrijfsvoering, sales, service en technici. 
autoniveau.nl


Online trainen_417
GMTO   

GMTO biedt on demand online trainingen op alle niveau’s voor de echte techneut. Je krijgt drie maanden toegang tot het GMTO online platform met trainingen over zaken als Duty Cycle en PWM, wielsensoren-waaronder de slimme MRE sensor-, de relatieve compressietest, HIGH speed CAN-bus, meten met een scope en nog veel meer. Er is ook een maandelijks webinar met een technisch trainer waar je al je vragen kunt stellen.

gmto-alkmaar-bv.webshopapp.com


Online trainen_419
Kenniscentrum   

 Wil je je kennis op het gebied van EV bijspijkeren? Je kunt een basistraining doen die je opleidt voor het branche erkende EV-adviseur Basis examen, of een van de meer specialistische EV-learning modules. Uniek is het blended EV-learning pakket, een combi van e-learning en Virtual Classroom Training, met live interactie met een van onze EV experts.

evkenniscentrum.nl

Online trainen_418
Innovam   
  • De Performance Academy heeft een aanbod van meer dan 100 online trainingen voor alle functies in de motorvoertuigenbranche. Ga aan de slag met je digitale vaardigheden, verbeter je salesvaardigheden of je leiderschap. Daarnaast zijn er technische trainingen voor technici en leerlingen. De voucher geeft je drie maanden toegang tot de Performance Academy.  Speciaal voor BBL- leerlingen heeft Innovam het volgende beschikbaar

  • 80 instructievideo’s. Als leerling krijg je stap voor stap een duidelijke uitleg over de inhoud van verschillende beroepstaken.

  • Proeve van bekwaamheid. Doe je binnenkort examen? Misschien heb je nog niet alle examenopdrachten goed kunnen oefenen. Neem dan deel aan onze webinars. Met de voucher kun je vier webinars gratis volgen.

www.innovam.nl/verder-groeien


Online trainen_420
New Heroes   

Leer beter communiceren, durf eens ‘nee’ te zeggen of ga beter om met stress. Verbeter je leiderschap en nog veel meer interactieve online trainingen op het gebied van samenwerking en communicatie, teambuilding, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Naast technische kennis is het ook belangrijk andere vaardigheden te ontwikkelen waarmee je je vak goed kan uitoefenen. Met de voucher krijg je een abonnement voor drie maanden waarbij je onbeperkt kunt kiezen uit de meer dan 150 online trainingen.

www.newheroes.com/nl/oomt


Fource - Gezocht: Actieve ondernemers!

Van klassikaal naar online trainen

2/11
Loading ...