Partnerartikel

Sophie van Oijen, autobedrijf Van Oijen:

‘Praten over persoonlijke ontwikkeling hoort erbij’

Sophie van Oijen en haar broer Joost werken als derde generatie in het familiebedrijf dat in 1965 is opgericht, en willen het bedrijf gaan overnemen. De jonge ondernemers drukken hun eigen stempel op de bedrijfsvoering en geven veel aandacht aan strategisch personeelsbeleid. “Persoonlijke ontwikkeling zit in onze bedrijfscultuur.”

OOMT - autobedrijf van Oijen

Sophie van Oijen en haar broer Joost werken als derde generatie in het familiebedrijf dat in 1965 is opgericht (foto John van Gelder).

Lees verder 
Wat doen jullie allemaal op het gebied van training en opleiding? Hoe vaak trainen jullie?

“Omdat we Toyota-dealer zijn, volgen we een trainingsprogramma van Toyota. Toyota combineert fysieke trainingen met een digitale leeromgeving. Medewerkers kunnen zelf hun ontwikkeltraject samenstellen. Op basis van hun vakgebied en interesse kiezen ze de trainingen die ze willen volgen. Daarnaast oriënteren we ons steeds meer op externe trainingen bij diverse opleiders. Verder organiseren we regelmatig teambijeenkomsten waarin we ook spreken over persoonlijke ontwikkeling. Met elkaar praten over het werk en over loopbaanontwikkeling hoort er gewoon bij.”

 

Hoe zorgen jullie voor een positieve ontwikkelcultuur in het bedrijf? Wat is jullie geheim?

“Betrokkenheid is de basis voor alles wat we doen. Betrokkenheid bij klanten en als collega’s onder elkaar. We zijn een platte organisatie, we staan naast elkaar, niet boven elkaar. Omdat we onderling een goede band hebben, voelen medewerkers zich niet geremd om te vertellen hoe ze zich willen ontwikkelen. We spreken ook vrijuit over de toekomst van het bedrijf. Hoe kunnen we efficiënter werken, hoe kunnen we bepaalde processen verbeteren? Samen met elkaar zetten we elke dag een klein stapje vooruit. Met veel kleine stapjes kan je in een jaar tijd veel veranderen en verbeteren.”

Betrokkenheid is de basis voor alles wat we doen
Samen met je broer Joost heb je een coachingtraject van OOMT gevolgd. Hoe is het contact met OOMT tot stand gekomen?

“Als we een bepaald onderwerp interessant vinden, dan volgen we daar een opleiding of een training over. OOMT kenden we al via Innovam, waar we regelmatig naartoe gaan voor technische trainingen. Toen we hoorden dat OOMT ook loopbaancoaching en werkgeversadvies aanbiedt, wilden we dit graag proberen. ”

 

Welke traject volgen jullie precies?

“Het traject dat we bij OOMT volgen, is er een van werkgeverschapsadvies. Mijn broer Joost en ik zijn bezig met de overname van het familiebedrijf. Behalve ondernemers zijn we straks ook werkgevers. In die rol willen we groeien. Dit traject helpt ons daar bij.”

We geven meer verantwoordelijkheid aan medewerkers
Hoe hebben jullie het werkgeverschapsadvies ervaren?

“Het is verfrissend als een onafhankelijke adviseur meekijkt in jouw bedrijf. Leendert Verweij, de adviseur werkgeverschap van OOMT, stelt goede vragen en kan goed luisteren. Van het traject hebben mijn broer en ik geleerd dat we onze aandacht meer moeten spreiden, en dat we meer verantwoordelijkheid aan medewerkers kunnen geven.

 

Een andere waardevolle tip is om vaste momenten in te plannen om elkaar bij te praten. Bijvoorbeeld over onze samenwerking en of we op koers liggen met onze toekomstplannen. Door de dagelijkse drukte kwam dat er nooit van. Nu maken we er bewust tijd voor vrij.”

Van strategisch personeelsbeleid tot werkgeverschapsadvies

De mobiliteitsbranche verandert snel. Nieuwe tijden vragen om nieuwe kennis. Strategisch personeelsbeleid geeft structuur aan de langetermijndoelen van jouw bedrijf. Bijvoorbeeld met maatwerk opleidingsplannen, een gesprekscyclus en loopbaancoaching voor medewerkers. En met werkgeverschapsadvies voor ondernemers. Zelf aan de slag met strategisch personeelsbeleid? OOMT helpt je op weg. Neem contact op met de OOMT Servicedesk via 0800-0155 of mail naar servicedesk@oomt.nl.


Interview Carlo van de Weijer

OOMT - autobedrijf van Oijen

6/13
Loading ...