Garageformule top-40: 

Het zelfstandig autobedrijf sterft uit; lang leve de werkplaatsformule?

Kennisbureau voor de mobiliteitsector AUMACON presenteerde voor het negende jaar op rij zijn Garageformule Top-40 onderzoek. Wie zijn de stijgers en dalers? Zijn er verschuivingen in de top tien en: zit er nog leven in het zelfstandig autobedrijf of ben je ‘ten dode opgeschreven’ als je je niet aansluit bij een werkplaatsformule?

Lees verder 
Groupe PSA zet in op multimerkstrategie met Euro Repar Car Service_216

Voorzitter van Bovag afdeling Onafhankelijke Autobedrijven, Gerard ten Buuren, reikte het eerste exemplaar uit aan de Nederlandse formulemanager Harm Nieboer van EuroRepar Car Service. Merci beaucoup!

Kennisbureau voor de mobiliteitsector AUMACON presenteerde voor het negende jaar op rij zijn Garageformule Top-40 onderzoek. Wie zijn de stijgers en dalers? Zijn er verschuivingen in de top tien en: zit er nog leven in het zelfstandig autobedrijf of ben je ‘ten dode opgeschreven’ als je je niet aansluit bij een werkplaatsformule?

 

Een van de conclusies uit het onderzoek: steeds meer garageformules hebben landelijke dekking en de groeiambitie blijft groot. “Het aantal zelfstandige autobedrijven dat geheel op eigen kracht in de markt blijft neemt rap af,” licht AUMACON-marktanalist Clem Dickmann tijdens de presentatie toe. Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules samen bijna 3.400 deelnemers. Een verdubbeling sinds de eerste editie van de Top-40 in 2011.

 

Deze groeiontwikkeling komt niet onverwacht: Dickmann: “Grootschalige marktbewerking en inkoopvoordeel waren in eerste instantie de belangrijkste redenen om je aan te sluiten bij een concept. Tegenwoordig zorgen Telematica en ontwikkelingen in de aandrijvingstechniek ervoor dat een onafhankelijk autobedrijf sneller aansluit bij een formule. Het alleen en zelfstandig opererend autobedrijf gaat het steeds moeilijker krijgen.”

R1234yf-machine_104

De top drie is al jaren ongewijzigd en de top tien laat niet heel veel verrassingen zien. Oh, wacht even, Bosch Workshop Partner stijgt 99%! Bijna een verdubbeling van het aantal deelnemers. Heel knap, maar nog niet genoeg voor de titel ’Grootste Stijger’. Wie dat wel is lees je verder op in dit artikel.

Opleving

Na aanvankelijke groeicijfers van het aantal formuledeelnemers van meer dan 10 procent per jaar vlakt het groeitempo richting 2017 wat af naar een jaarlijkse toename van circa vijf procent. Dit jaar is er, net als vorig jaar, sprake van een opleving. De garageformules hebben op dit moment samen 3.384 deelnemers aan zich verbonden. Ons land telt in totaal ongeveer achtduizend autobedrijven, waarvan er zo’n vijfduizend universeel zijn.

 

Mag het ietsje meer zijn?

De garageformules barsten van ambitie. Zij komen op een gezamenlijk doel uit van ruim vierduizend deelnemers, een stijging van maar liefst 25 procent in één jaar tijd. Dickmann: “Dat zal niet gaan lukken, maar het geeft wel aan dat groei een strategisch issue is.

Groupe PSA zet in op multimerkstrategie met Euro Repar Car Service_218

“Het zijn eigenlijk 39 garageformules, maar Top-40 klinkt natuurlijk veel beter…”, grapt Aumacon-directeur Clem Dickmann. Voor hij het eerste exemplaar uitreikt van de Garageformule-Top 40 licht hij de meest opvallende zaken uit het onderzoek toe. De werkplaatsformules groeien gestaag. Niet gek, zelfstandige autobedrijven zien de noodzaak om aan te sluiten bij een formule steeds groter worden nu de techniek en mobiliteit zo gaan veranderen.

Subtoppers

De 10 grootste formules hebben samen tweeduizend deelnemers; bijna twee derde van alle formulebedrijven in de totale Garageformule Top-40.

 

De groei bij de subtoppers (van plek 11 tot 20) is dit jaar opvallend groot. Inmiddels hebben 14 formules de magische grens van meer dan 100 vestigingen bereikt, en zo landelijke dekking. Belangrijk als je als formule diensten wil aanbieden richting de zakelijke markt. Negen garageformules beschikken zelfs over een netwerk van meer dan 160 vestigingen, zij kunnen zich wat betreft bereik meten met dealernetwerken van de grootste automerken.

 

Top 3

  1. Bosch Car Service staat, met 419 vestigingen, al jaren op nummer één,
  2. Vakgarage (310) 
  3. AutoProfijt (226).    

 

De top drie is al jaren ongewijzigd. Champion en Autoservice Totaal laten in 2019 een mooie stijging zien, de overige formules winnen of verliezen enkele procenten. De kleinere formules (50 of minder deelnemers) leiden een kabbelend, maar stabiel bestaan. Er zijn maar weinig wisselingen in het aantal vestigingen.

 

Groeispurt

Elk jaar wordt het eerste exemplaar van het onderzoek tijdens het Nationaal Garageformule Event uitgereikt aan de opvallendste stijger in het werkplaatsformuleklassement. Dit jaar was de beurt aan…(tromgeroffel)… EuroRepar Car Service van de PSA Groupe.

 

Dickmann: “Door een verdrievoudiging van deelnemers sluit EuroRepar Car Service aan bij de middenmoot. Maar we mogen van deze fabrikant-gestuurde formule de komende jaren nog veel meer gaan verwachten. Het is PSA Groupe menens in de universele markt. Inmiddels hebben zij 3.200 vestigingen in Europa, waarvan 1.400 vestigingen in thuisland Frankrijk. Kortom, een strategische keuze met opmerkelijke groeidoelstellingen.”

OOMT

Garageformule top-40

16/18
Loading ...